| Domestic Science
  • Set
    1.157

Om basilikummen skriver John Seymour: “Den er etårig, i køligt klima sås den hvert år, i varmere klimaer er den flerårig hvis den blive skåret ned om efteråret, egner sig godt til dyrkning i beholdere indendørs, basilikumblade har en stærk smag, superlækker i olie til en salatdressing eller en pesto, behøver tør, let og veldrænet jord, elsker sol og beskyttet voksested, frø sås indendørs tidlig somme, småplanter udplantes med 20 cm afstand og 30 cm mellem rækkerne, vand grundigt for at hold saftige blade, høst så snart bladene folder sig ud og er frisk, planter til tørring afskæres sidst på sommeren”.

Kan du godt lide basilikum?

Ja, selvfølgelig!

Så skal du prøve dette lille væksteksperiment.

I de forgangne år har jeg altid sat rester af basilikum ud i skolehavens mistbænk/højbedsdrivhus. Så har vi bunkevis af basilikum, når vi kommer tilbage fra sommerferie. Andre gange dør de…

Her hjemme har jeg altid holdt dem i live i køkkenvinduet så lang tid som muligt. Men så  stødte jeg på en video på Youtube, hvor jeg kunne se, hvordan man kunne avle bunkevis af basilikum. Så det skal selvfølgelig være en del af curriculum i skolehaven. Et lille forsøg, hvor klasser og årgange kan dyste om af fremavle flest mulig basilikumplanter. Et forsøg som kan laves helt ned i de små klasser, og et forsøg hvor du kan koble mere og mere teori på, efterhånden som eleverne introduceres til natur og teknologi. Måske kan forsøget endda bruges i udskolingens biologi? Lad mig høre, hvordan det går, hvis du hopper ombord i forsøget.

 

Klassetrin: 0. klasse – 6. klasse

I det kommende skoleår skal vi have flere og flere klasser i skolehaven. Dette forsøg kan sagtens laves med små elever. Der behøves ikke at være så meget teori, men der vil være noget pasning og pleje af planterne, mens planterner vækster. En lille dukseopgave.

 

Materialer:

Nu om dage kan du få en fin økologisk basilikumsplante til 10-14 kr i et supermarked. En sådan bandit kan laves til masser af stiklinger.

  • Et glas
  • Lunt vand
  • En basilikumplante
  • Plastikpotter
  • Pottemuld
  • En saks

 

Hvordan gør vi?

  1. Find alle redskaberne frem + en basilikumplante.
  2. Klip basilikumplantens stilke af, således den har en lidt lang stilk.
  3. Kom varmt vand i glasset, temperatur gerne mellem 15-20º C.
  4. Sæt dine små basilikumstilke i vandet, uden at bladene rører vandet. Hvis bladene rører vandet i længere tid, kan de rådne.
  5. Sæt glasset i et vindue – vent 12-18 dage (du behøves ikke at blive siddende ved vinduet hele tiden…).
  6. Efter 8-10 dage vil planten begynde at danne nye rødder. Efter 12-18 dage er rødderne store nok til, at vi kan omplante basilikumstilken i noget pottemuld i en plastikpotte. Gør det.
  7. Stil plastikpotterne med basilikum tilbage i vinduet. Hvis sommeren er godt i gang og der er god varme på, kan du måske også sætte planterne i drivhus eller mistbænk.
  8. En lille uges tid i plastikpotten og din basilikum vil vokse en større plante.
  9. Sæt nu din lidt større basilikumplante ud i haven. Gerne et sted, hvor der er godt med sol, vand og vindstille. Basilikum hader vind! Du kan også lade planten blive indendøre og lade den vokse ind til du spiser den. Haps haps!

 

Når du kommer til trin 6 i ovenstående vejledning, kan du faktisk klippe topskuddene af den nye plante igen og gentage hele processen. Så får du endnu mere basilikum!

 

Prøv at se denne video om at lave stiklinger: https://www.youtube.com/watch?v=97m8ZqBf0M4 . Den viser hele processen i billeder og med speaker.

 

yjigbhnsquobsaihlgjx2a 1 | Domestic Science
Topskuddene har her stået i vand i 15 dage og der dannes nye rødder.
b8rife1xqzmafxrgjnltqa 1 1 | Domestic Science
Få resurser, easy peasy.
kkxlpdetyuveeamhfxlrq 1 | Domestic Science
Jord i potten, lav et hul med en finger eller to og placer basilikumplantens nye rødder i mulden.
xf8pgjaetkmsda1navjzya 1 | Domestic Science
Jeg har sådan en IKEA-bandit til 100 kr i køkkenvinduet. Her holdes der lige lidt ekstra på varmen. Og så holdes de døde skovsyreblade inde i minidrivhuset frem for gulvet.                       Stil plastikpotterne med basilikum tilbage i vinduet. Hvis sommeren er godt i gang og der er god varme på, kan du måske også sætte planterne i drivhus eller mistbænk.
s4fvaeysraejmggchqt3ng 1 | Domestic Science
Sæt nu din lidt større basilikumplante ud i haven. Gerne et sted, hvor der er godt med sol, vand og vindstille. Basilikum hader vind! Du kan også lade planten blive indendøre og lade den vokse ind til du spiser den. Haps haps!

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide